Vedci zo spoločnosti IBM vyvinuli prístroj, ktorý ochutná a zanalyzuje do jednej minúty akúkoľvek tekutinu. Očakáva sa, že elektrochemický jazyk – Hypertaste, nájde v budúcnosti využitie v množstve rôznorodých oblastí.
Hypertaste je „elektrický jazyk“, ktorý dokáže do detailu vychutnať a analyzovať každú kvapalinu, a identifikovať jej chemické zlúčeniny. Má obrovský potenciál byť nápomocný v mnohých oblastiach vedy, života, či rôznych priemyselných odvetviach. Je nespočetne veľa chutí, ktoré ľudský jazyk neochutnal a ani nemôže, práve Hypertaste by mohol predstavovať revolúciu v ich spoznávaní.
Hypertaste umožní „ochutnať“ všetko
Nový vynález predstavuje pre chemickú a vedeckú obec zjednodušenie identifikovania tekutiny bez toho, aby museli vyhľadávať špecializované laboratóriá. Pomôže tým, ktorí sa zaoberajú skúmaním pitnej vody, analýzou vody v jazerách, moriach, ale aj výrobcom, ktorí chcú overiť pôvod surovín alebo ľuďom odhaľujúcim falošné značky vín alebo alkoholu.
Čo je za tým?
Na rozoznaní chutí používa Hypertaste elektro-chemické senzory. Rozoznáva ich prostredníctvom tzv. combinatorial sensing, čo znamená, že ich posudzuje paralelne individuálnymi receptormi. Kľúčom úspešného fungovania elektrochemických senzorov sú polymérne povlaky pokrývajúce každú elektródu. V laboratóriách IBM v Zürichu povlaky, ktoré sú navrhnuté prijímať veľké množstvá chemických informácií, syntetizovali a zmenšili ich na najmenšiu možnú veľkosť.
Meranie je ukončené do jednej minúty
Príslušné hodnoty tekutiny, ktoré sú namerané do prístroja, sa odošlú do aplikácie na mobile či tablete. Aplikácia prenáša dáta cez cloud a súčasne pomenuje, na ktorú kvapalinu sa najviac chemicky podobá. Proces podľa vedcov zaberá menej než minútu. Na základe získania detailnej informácie, ktorú v sebe nesie každá tekutina, by mohli mať napríklad lekári prístup aj k chemickým rozborom telesných tekutín, ktoré často trvajú aj hodiny. Znamená to, že aktuálne by prístroj mohol odobrať moč či krv, a do minúty by lekárovi poskytol dáta.
Potenciál využitia Hypertaste je skutočne obrovský. Vedci uvádzajú, že po ďalších vylepšeniach bude používanie prenosných chemických senzorov vyhovovať potrebám mnohých priemyselných odvetví, kde pomôže s rýchlym a mobilným odoberaním a komplexnou analýzou tekutín.
Zdroj: IBM, Futurism.com